Jesteśmy tym, co jemy
Wątek właściwego odżywiania musi pojawić się w kontekście długowieczności. Wszak spożywanie pokarmów to jedna z podstawowych czynności, którym oddajemy się w ciągu naszego życia i od tego jakie produkty przyjmujemy zależy bardzo wiele. Jedzenie dostarcza naszemu ciału odpowiednich składników – witamin, minerałów, białek i węglowodanów. Szalenie istotne są proporcje.
Dieta powinna być jak najlepiej zbilansowana, to znaczy uwzględniać w swoim kształcie różne typy produktów i dostarczać wymienionych wyżej składników we właściwych proporcjach. W internecie, a także w prasie drukowanej łatwo znaleźć wytyczne dla poprawnego żywienia dla osób w różnym wieku. Naukowcy opracowali je w taki sposób, by zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę energii do działania, a równocześnie wpłynąć dodatnio na kondycję rozumianą całościowo. Płynie z tego dość naturalny wniosek, że jedząc to, co jeść należy jesteśmy w stanie przedłużyć swoje życie bez podejmowania w tym celu specjalnego wysiłku.
Przyda się jedynie nieco samodyscypliny.